A la vora de la sequera

GABRIEL COMES

L’altre dia, em va caure a les mans un acudit que em va fer molta gràcia. Més o menys deia així:

Mai entendré perquè als bancs tenen els bolígrafs lligats amb una corda. Com si els lladres fóssim nosaltres!!!

Això m’ha fet pensar en la situació actual de sequera que patim: resulta que els polítics i les institucions ens fan sentir  culpables si no estalviem l’aigua d’us quotidià. Culpables!, mals ciutadans! si mentre ens rentem les dents no tanquem l’aixeta o triguem una mica més del que dura una cançó, en dutxar-nos!

Resulta que Catalunya és una de les zones que rep menys aigua de pluja d’Espanya i que tenim els pantans amb un estat lamentable. Que ja fa anys que patim una severa sequera. I l’agricultura, la indústria, els turistes ( dels quals bona part de la nostra economia en depèn) , la població en general, necessita aigua imprescindiblement. És un bé vital! O sigui que tenim mala peça al teler!

Això, dels efectes de la sequera  ha passat de sobte? No, no! Els pantans per arribar a l’estat actual s’han anat assecant poc a poc al llarg del temps. El que no plou prou , ja fa anys que ho sabem, que per cert, tenim un bons homes del temps que ens ho han recordat constantment.

¿Creieu que els polítics i els responsables de les agències que gestionen l’aigua, fa anys que treballen per evitar el desastre actual?

S’han posat de seguida a implementar accions que se sap que poden pal·liar els efectes d’una sequera: reparar i substituir canonades d’aigua obsoletes,  evitar pèrdues de milers de litres d’aigua potable per culpa de fuites, racionalitzar els cultius, optimitzar els recs que molts d’ells es fan per inundació del terreny, ajudar a implantar el rec per gota a gota en molts cultius, depurar les aigües i reciclar-les, tractar i fer potable  aigua,  tancar pous il·legals, usar eficientment recursos hídrics, intensificar   l’estalvi i l’aprofitament de l’aigua, reparar i optimitzar les poques dessaladores actuals que tenim (quina vergonya)  i construir-ne de noves…?

Mentre tant, la Generalitat de Catalunya va pagant campanyes publicitàries que costen uns bons diners per explicar-nos que l’aigua és un bé molt preuat, que cada gota compta i que nosaltres tenim un gran paper a l’hora de posar remei a l’assumpte!

Avui en dia, estem en una situació d’emergència climàtica  i s’albira un futur molt incert si la cosa no canvia i seguim tan inoperants com fins ara. El fotut del cas, és que sembla que ni tant sols ens valen els remeis tradicionals que ens proporcionaven  les pregàries i les processons perquè plogués!

En una “tractorada” recent dels pagesos, protestant de la seva desesperada situació ( que ja fa també anys que l’estan denunciant”), un tractorista portava un cartell que deia : “Abans els rucs llauraven, ara ens manen”. Jo crec que això és força exagerat, però sí que estic convençut  que tenim alguns polítics i dirigents molt incompetents i que serà molt difícil de solucionar aquesta i altres  problemàtiques  que patim si no se’ls hi demana  responsabilitats (polítiques o penals o socials o les tres a l’hora) de les accions o omissions que generen   les seves gestions. Si no és així, no s’espavilaran i haurem de seguir en l’assumpte de la sequera, angoixats contemplant  el cel per si s’acosta algun nuvolet i continuar, mirant esperançats,  l’espai del temps que ens anunciïn pluges!

Hemeroteca

Tweets recents

Share This