ACTUALITAT JOVE l La Importància de la salut mental

AMANDA PEÑARROJA VIGAR

La salut mental és fonamental a la nostra vida, ens ajuda a gestionar les emocions, les relacions i els conflictes o problemes quotidians. De fet, una bona salut mental és la clau per gaudir d’una vida plena i significativa: ens proporciona un estat de benestar emocional, psicològic i social en què som capaços de gestionar les tensions de la vida, establir relacions saludables, treballar de manera eficaç i prendre decisions, sempre amb un estat d’estabilitat emocional i una autoestima positiva. Per tot això, la salut mental és una qüestió d’extrema importància, que requereix una atenció adequada.

Actualment, s’ha convertit en una preocupació creixent. L’increment de l’ús de les tecnologies i les xarxes socials suposa una pressió molt gran, sobretot als adolescents. Si afegim l’estrès crònic, la manca de suport social, les pressions de la societat i els canvis significatius a la vida diària, tenim un ventall d’elements que han contribuït en l’augment de trastorns mentals, com ara l’ansietat i la depressió, però, fins i tot, els intents de suïcidi infantils i juvenils.

Per no arribar a aquests límits, és essencial tenir cura de la nostra salut mental. Així doncs, hem de comprendre i conèixer les nostres emocions, i mantenir relacions socials positives i enriquidores, ja que una bona interacció amb amics i familiars pot esdevenir un gran suport emocional. D’altra banda, és fonamental aprendre a gestionar l’estrès, amb l’ajuda de tècniques de meditació, pràctica d’exercici o respiració profunda. I, sobretot, si fos necessari, buscar ajuda professional, sigui un psicòleg o un psiquiatre.

Els trastorns mentals no són fàcils d’exterioritzar: moltes persones poden tenir por o vergonya d’explicar què els passa. Per aquest motiu, és imprescindible crear una societat en què la gent expressi obertament les seves preocupacions i busqui ajuda sense prejudicis.

Així doncs, recorda que la salut mental és un aspecte vital de la nostra vida i societat, per la qual cosa promoure la comprensió i la prevenció, en aquest cas, és essencial per millorar la qualitat de vida de les persones i crear una societat molt més saludable i compassiva.

 

Hemeroteca

Tweets recents

Share This