El capital innovador de Torredembarra

ÀUREA RODRÍGUEZ

Quan li dic a algun company de feina que soc de Torredembarra, alguns recorden les vacances, d’altres tenen un familiar i els afortunats una casa, apartament o raconet aquí. Cap d’ells em parla de negocis que no siguin llocs icònics per menjar, la platja o passar una bona estona, menys encara d’innovació.

Torredembarra és un municipi jove amb 3 escoles, 2 instituts, escola de musica, la UDT i diverses de dansa i ball amb molta canalla que gaudeix de viure en un lloc com aquest.

Fa poc vaig conèixer la feina que s’està fent a Ermua, un municipi amb una població semblant a Torredembarra però amb una mitjana d’edat més gran. El municipi compta amb una incubadora de nous negocis i tecnologies per a emprenedors i joves, tenen una empresa municipal d’energia que els hi dona rendiments per a subvencionar pisos per a joves i gent gran acompanyada i han recuperat les antigues industries per als seus ciutadans.

Torredembarra té molt potencial humà, algunes empreses que fan bona feina però cal innovar i dotar-la de nous serveis per tal que els joves o grans puguin treballar, crear nous negocis o simplement adquirir noves capacitats des d’aquí. Amb la qualitat de vida que tenim, no seria descabellat facilitar zones de coworking per teletreballadors o oferir-los a empreses que poden tenir aquí un petit punt de connexió. La innovació no és exclusiva de les ciutats grans sinó que és una actitud i una estratègia i amb actuacions. La xarxa INNPULSO per exemple agrupa ciutats i municipis que utilitzen la innovació per a la millora del benestar dels seus ciutadans i que avancen els reptes del seu municipi, en el nostre cas per exemple la desaparició del litoral derivat del canvi climàtic.

No calen grans inversions però si un canvi de prioritats i un pla. El més difícil és tenir talent i ja el tenim, només cal posar-ho a treballar per crear junts un lloc per a viure i treballar com és el concepte de les noves ciutats europees, ciutats de 15 minuts per exemple  o  com diu l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11 (ODS 11), ciutats inclusives, segures, resilients i sostenibles”.

PD: En l’era del humanisme tecnològic, compte amb els tòxics, troians i trolls i envolteu-vos de Sinergents que sempre sumen aptituds, equip i valors.

 

Hemeroteca

Tweets recents

Share This