El primer de tots

GUILLLEM BARGALLÓ

Tot sembla indicar que la Unió Deportiva Torredembarra viu la seva enèssima nova joventut. Coincidint amb el seu centenari, la nostra UDT torna a tenir gent de la casa, una junta directiva amb empenta i un futbol base que comença tímidament a assemblar-se a allò que sempre havia estat.

Diria que cap entitat havia celebrat de manera activa 100 anys seguits a la Torre. I havia de ser el nostre club de futbol, tan sovint infravalorat a casa nostra. A la memòria em ve aquell ascens a Preferent als anys 90, quan jo encara era un nen i acompanyava l’avi Joan al camp. Noms com Luco, Solé, Ambròs o Ruiz passarien a la història del futbol torrenc, hereus d’aquell juvenil mític, del que tants cops havia escoltat parlar. Successors, també de jugadors com Joan Maria Mercadé, Gerard Gatell i Pep Rovira, els tres torrencs que van jugar a primera divisió.

Cadascú té els seus propis records. L’avi (una de les ànimes de la UDT amb gent com el Montserrat, el Tarragoní, el ‘Burot’ o el Madronyal) em parlava del Joe, del Boronat, el Tomy Pijuan, el Lluís Roig, l’Amadeu Vila o l’Isidro Ral. De quan els vestuaris eren a la Golfa i només hi havia aigua salada. Quan sigui gran, jo explicaré als meus néts que vaig veure la UD Torredembarra a Primera Catalana, i amb jugadors de la casa: Pepo, David Sánchez, Salamanca, Ambròs o Arturo.

Poques entitats han ajudat tant a la cohesió social de la Torre com la UDT. Gent que arribava al nostre poble veia en el futbol la manera de relacionar-se. I, de retruc, anava interioritzant l’orgull torrenc de defensar la samarreta blanc-i-blava. A diferència d’altres ciutats de l’entorn, Torredembarra no ha creat barreres ni diferències entre els seus habitants. I bona part del mèrit el té la Unió Deportiva Torredembarra, porta d’acollida durant 100 anys.

La UDT és, per tant, molt més que futbol. Ha marcat la vida i el dia a dia de famílies, ha format a centenars de joves i ha servit a vegades per posar Torredembarra al mapa. Honor i glòria a aquells torrencs, comandats per l’Esteve Huguet, que van decidir crear el nostre club el 1922.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This