Pot ser Vale Pino alcalde de Torredembarra?

JORDI SALVAT

Fa ja molts mesos que l’actual cap de l’oposició, el socialista Vale Pino, afirma, cada cop amb més vehemència, que en el proper mandat serà l’alcalde de Torredembarra. Des d’aquest mes de juny ja és oficialment alcaldable per segon cop consecutiu. Fa volar coloms Pino o realment té possibilitats de rellevar el republicà Eduard Rovira a partir del juny de 2023? La distància entre Rovira i Pino són 1.028 vots en les eleccions de 2019, que es van traduir en cinc regidors de diferencia. Molts. Però els nou edils que té ERC actualment i que li garanteixen una còmoda majoria absoluta són fruit d’un moment molt concret en què es va produir una tempesta perfecta: molts votants van premiar quatre anys de tranquil·litat amb Rovira com alcalde -l’ombra de Masagué era molt allargada encara- i es va combinar amb l’exagerada i la incomprensible atomització de l’esquerra radical, que va afavorir ERC, com a força més votada.

A les eleccions de 2023 Rovira arribarà amb un important desgast. La neteja viària i la recollida de la brossa han estat el gran taló d’Aquil·les i des de l’oposició ho poden aprofitar. Vale Pino ha anat marcant distàncies amb els seu antic soci a mesura que quedava més lluny la seva obra de govern com a número dos de Rovira, intentant imposar el relat de la paralització i ineficiència de la majoria absoluta republicana ara que els socialistes no estan al seu costat per estimular-los.

Com pot arribar Vale Pino a ser alcalde? S’obren bàsicament tres escenaris. Un és guanyar les eleccions i governar en minoria o establir un pacte de govern amb altres forces. Una segona és articular una majoria alternativa encara que ERC guanyi les eleccions i aquí s’obren moltes possibilitats. Fins i tot un “Manuel Valls”, algun un vot enverinat per impedir un “alcalde independentista”. I finalment un pacte de mandat entre republicans i socialistes en què l’alcaldia es comparteixi. Del pacte del 2015 al 2019 encara queden brases i l’entesa no seria complicada. Primer, però, cal veure els números que surtin del 28 de maig vinent.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This