OPINIÓ l Vell passeig i “noves” professions

GABRIEL COMES NOLLA

A Torredembarra gaudim d’un passeig marítim privilegiat. Quan es va projectar, l’Associació de Veïns Sant Joan va realitzar una sèrie d’al·legacions que varen ser ateses en el projecte final: un tram del passeig va deixar de ser rodat i no es va construir un mur de ciment que el separava de la platja. El passeig va quedar semblant a com està actualment: un mateix disseny de punta a punta, amb un enrajolat flanquejat per palmeres, bancs i uns jardins-parterres amb flors protegits per un cordó de poca altura de ciment (idea que en poc temps va quedar patent que no va ser encertada) rodejats d’uns quants bancs. Particularment, jo demanava a més que la part de Baix a Mar, al ser habitada, tingués un disseny diferenciat de la resta, però en línies generals a la gent ens va agradar i vàrem celebrar la nova creació i valorar la millora que suposava.

Han passat molt anys i el passeig ha envellit i està força descuidat , s’ha fet més estret per l’ocupació abusiva de taules i cadires d’alguns bars o restaurants i els jardins amb flors han quedat arrasats i inundats per la sorra, que fan servir els gossos per fer les seves necessitats. Per començar a solucionar el problema, s’ha optat per cobrir alguns dels parterres amb rajoles (alguns dels quals ja estan ocupats per taules i cadires). S’ha aplicat la dita castellana “muerto el perro, muerta la rabia”.

Si es continua així, es deixarà un passeig sense personalitat, “dur” i gens atractiu. Ara que la pandèmia ens ha revelat el valor de gaudir de l’entorn proper, tenim l’oportunitat de rejovenir el passeig i dissenyar-ne un de nou (sobretot a la zona de Baix a Mar) que l’adornin moltes qualitats: amb estil, innovador, bonic, “verd”, pràctic, còmode, funcional, sostenible i, sobretot, al servei de les persones que hi passegem. Per aconseguir-ho, no és suficient la feina i la bona voluntat dels professionals “clàssics”, dit això amb tot el respecte del món, cal obtenir les idees de “nous” professionals que es dediquen a aquesta labor de planificar nous espais creatius: arquitectes, urbanistes, dissenyadors… I crec imprescindible l’actuació de paisatgistes. I demanar per demanar, que el passeig estigui contemplat des de la mar per l’escultura Alfa i Omega de l’escultor Bartolozzi.

Un passeig d’aquestes característiques, que superés idees tradicionals i habituals, esdevindria un atractiu més, i molt important, de la nostra població. Som-hi?

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This