Discurs d’odi

JOSEP SÁNCHEZ

“El model mental, el brou de cultiu sobre el qual creix Vox, ja l’hi has creat abans des dels mitjans. Hem de revisar com tractem els problemes dels quals s’alimenta l’extrema dreta.” Són paraules del periodista i professor de la UAB Xavier Giró en una entrevista a El Crític a finals de 2019. Un d’aquests problemes socials és el racisme i la xenofòbia que es deriva del fenomen migratori. Dins de tot aquest univers, en els últims anys s’ha anat posant el focus en la qüestió dels joves menors no acompanyats, els MENA (encara que el CAC i el Col·legi de Periodistes aconsellen evitar aquest acrònim).

La reflexió del professor Giró no podia ser més adient per a la situació que es va viure a Torredembarra ara fa un mes. Una manifestació legítima demanant més seguretat davant dels fets delictius comesos per un grup de joves que ocupaven una casa va derivar en l’atac al centre de menors tutelats (que no tenien cap relació amb els okupes) que hi ha al municipi. La Torre va adquirir durant aquells dies un ressò mediàtic que abans ja havien tingut altres municipis per fets similars.

I a mi em preocupa com expliquem les coses. Perquè no tinc cap dubte que el tractament informatiu que s’ha donat habitualment a aquesta problemàtica ha alimentat el recel cap als milers de menors estrangers que viuen en aquest país sota la tutela del Govern. El resultat són atacs com el del mes passat. I això és un “caramel” per a l’extrema dreta, perquè barreges la qüestió identitària amb una de seguretat ciutadana. Sense oblidar el paper d’una justícia incapaç d’actuar amb celeritat quan toca de veritat o d’unes administracions superiors que no ofereixen un futur digne a aquests joves migrants.

Els professionals de la comunicació portem anys debatent sobre si cal donar espai mediàtic a ideologies com la de Vox, quan segurament caldria posar el focus en com tractem aquells temes que alimenten el seu discurs d’odi.

El darrer vídeo

ENTREVISTA l Josep Bargalló, exconseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya

Hemeroteca

Tweets recents

Share This