David Vendrell

‘Baixada de gener’

DAVID VENDRELL

Durant aquest des­embre no utilitzis les teves targetes de crèdit del moneder: treu-les i deixa-les al ca­laix més amagat de casa teva. Ben al fons, perquè ningú les trobi, ni tan sols tu mateix. Després d’aquest acte de valen­tia, vés a la finestreta del banc i retira els diners que tens disponibles per gastar-te en regals, oci i menjar per aquestes fes­tes de Nadal. Tranquil, no és cap bogeria, es tracta d’una estratègia decisiva. Segueix sent més agosarat i deixa quatre o cinc farcellets de bitllets guardats, amb una goma de pollastre, un per cada setmana del mes. Calcula’ls bé, posa-hi el que et caldrà per passar cada setma­na… i prou. Millor així, que tampoc es tracta de dur-los tots al moneder i portar massa efectiu a sobre. Recorda: cada setmana gasta el que el farcellet et permet, i no pas res més.

Aquests gestos tan es­tranys i que probable­ment mai has fet et su­posaran una veritable alegria. Així que res de vergonya ni de sentir-te estrany per fer aquestes coses tan poc consu­mistes i que ningú fa. Tu mira endavant i pas­saràs el mes de gener sense tants maldecaps com l’any passat. Ho re­cordes, oi? Te’n recordes de l’odissea dels últims dies de gener? Quan rebis al banc la trans­ferència del salari del desembre, suposo que al voltant del dia 30, NI TOCAR-LO fins després de Reis. Òbviament, ni tampoc tocar les targe­tes amagades.

Els regals als adults se­ran tots en fotos, vals, promeses, catàlegs o qualsevol altre meca­nisme que et perme­ti bescanviar-los dies després a les rebaixes, ja sigui tu mateix o bé la mateixa persona a qui li adreces el regal. Molt millor encara si, en lloc de regals mate­rials, en fas de simbòlics com fotografies, postals, poemes, abraçades, car­tes o qualsevol altre re­gal, mentre transmeti l’amistat i amor que tens pel que estimes, i no pas una materialíssima consola, joia o peça de roba. Els regals als nens limita’ls a dos o tres per cadascun… el dia del Tió… i dos o tres pel dia de Reis. Es pot fer sense causar-los cap trauma, de debò.

Finalment, després d’aquesta estratègia, el dia després de Reis (7 de gener, per a més dades), torna a recuperar les te­ves targetes del calaix, torna el teu moneder al pes i normalitat habi­tuals, vés de rebaixes, fes efectius els regals en forma de val amb un 30 o 40% de descompte i passa el que queda de gener amb tot el salari intacte de desembre. Su­poso que ja te n’has ado­nat: la famosa i feixuga “costa de gener”, per a tu s’haurà convertit en la “baixada de gener” i seràs el més content de tot el veïnat.

P.D.: Si ets algú amb es­til, en lloc de farcellets, l’estratègia et permet fer sobrets, si vols.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This