David Vendrell

‘Baixada de gener’

DAVID VENDRELL

Durant aquest des­embre no utilitzis les teves targetes de crèdit del moneder: treu-les i deixa-les al ca­laix més amagat de casa teva. Ben al fons, perquè ningú les trobi, ni tan sols tu mateix. Després d’aquest acte de valen­tia, vés a la finestreta del banc i retira els diners que tens disponibles per gastar-te en regals, oci i menjar per aquestes fes­tes de Nadal. Tranquil, no és cap bogeria, es tracta d’una estratègia decisiva. Segueix sent més agosarat i deixa quatre o cinc farcellets de bitllets guardats, amb una goma de pollastre, un per cada setmana del mes. Calcula’ls bé, posa-hi el que et caldrà per passar cada setma­na… i prou. Millor així, que tampoc es tracta de dur-los tots al moneder i portar massa efectiu a sobre. Recorda: cada setmana gasta el que el farcellet et permet, i no pas res més.

Aquests gestos tan es­tranys i que probable­ment mai has fet et su­posaran una veritable alegria. Així que res de vergonya ni de sentir-te estrany per fer aquestes coses tan poc consu­mistes i que ningú fa. Tu mira endavant i pas­saràs el mes de gener sense tants maldecaps com l’any passat. Ho re­cordes, oi? Te’n recordes de l’odissea dels últims dies de gener? Quan rebis al banc la trans­ferència del salari del desembre, suposo que al voltant del dia 30, NI TOCAR-LO fins després de Reis. Òbviament, ni tampoc tocar les targe­tes amagades.

Els regals als adults se­ran tots en fotos, vals, promeses, catàlegs o qualsevol altre meca­nisme que et perme­ti bescanviar-los dies després a les rebaixes, ja sigui tu mateix o bé la mateixa persona a qui li adreces el regal. Molt millor encara si, en lloc de regals mate­rials, en fas de simbòlics com fotografies, postals, poemes, abraçades, car­tes o qualsevol altre re­gal, mentre transmeti l’amistat i amor que tens pel que estimes, i no pas una materialíssima consola, joia o peça de roba. Els regals als nens limita’ls a dos o tres per cadascun… el dia del Tió… i dos o tres pel dia de Reis. Es pot fer sense causar-los cap trauma, de debò.

Finalment, després d’aquesta estratègia, el dia després de Reis (7 de gener, per a més dades), torna a recuperar les te­ves targetes del calaix, torna el teu moneder al pes i normalitat habi­tuals, vés de rebaixes, fes efectius els regals en forma de val amb un 30 o 40% de descompte i passa el que queda de gener amb tot el salari intacte de desembre. Su­poso que ja te n’has ado­nat: la famosa i feixuga “costa de gener”, per a tu s’haurà convertit en la “baixada de gener” i seràs el més content de tot el veïnat.

P.D.: Si ets algú amb es­til, en lloc de farcellets, l’estratègia et permet fer sobrets, si vols.

El darrer vídeo

Darrers dies de la campanya de micromecenatge del nou documental del torrenc Albert Sanfeliu

Hemeroteca

Tweets recents

Subscriu-te al butlletí de TDB Actualitat

i no et perdis res del què passa a Torredembarra i al Baix Gaià.

Share This